![]() |
Aito Tortilla Española |
ravintoloissa olen useimmiten törmännyt siihen, että tortilla on jäänyt jokseenkin liian kuivaksi, jolloin maku ei tee oikeutta aidolle.
Sain itse kunnian päästä espanjalaisen rouvan keittiöön oppimaan vaihe vaiheelta espanjalaisen tortillan valmistuksen. Tämän perusteella voin kertoa, että tämän reseptin onnistuminen perustuukin pitkälti mihinkäs muuhun kuin oliiviöljyn määrään. Itse varmasti edelleen käytän liian vähän oliiviöljyä! Kananmunaa pitää olla myös sopivassa suhteessa. Ei siis mitään laihduttajan tai edes karppaajan ruokaa :). Jotta kanssakokkaajat pääsisivät jyvälle ja välttyisivät samoilta virheiltä kuin minä, päätin ottaa kuvia vaihe vaiheelta.
Tällä kokkauskerralla lisäsin joukkoon herkkusieniä. Yleensä olen suosinut vain perunaa. Tämä resepti on siitä mukava, että käytännössä perusraaka-aineet löytyvät useimmiten jääkaapista, ja sitä voi jalostaa aivan oman makunsa mukaan. Makukin vain paranee jäähtyessään, ja on siis seuraavana päivänäkin erinomaista. Opettelu vaatii kuitenkin malttia, koska vaiheita on melko paljon.
Tällä kokkauskerralla lisäsin joukkoon herkkusieniä. Yleensä olen suosinut vain perunaa. Tämä resepti on siitä mukava, että käytännössä perusraaka-aineet löytyvät useimmiten jääkaapista, ja sitä voi jalostaa aivan oman makunsa mukaan. Makukin vain paranee jäähtyessään, ja on siis seuraavana päivänäkin erinomaista. Opettelu vaatii kuitenkin malttia, koska vaiheita on melko paljon.
Pääraaka-aineet ja tarvittavat keittiövälineet ovat tässä:
- Normaali paistinpannu
- Puuhaarukka tms.
- Hyvä veitsi pilkkomiseen tai raastimen viipalointiosa
- Iso matala lautanen (jonka halkaisija on suurempi kuin paistinpannun)
- Patalappu tai -kinnas kääntövaiheeseen
- Oliiviöljyä niin, että paistinpannun pohja peittyy kunnolla (n.1-1,5 cm)
- Perunaa (n. 1-1,5 kg normaalin 28 cm paistinpannuun)
- Kananmunia (koosta riippuen 6-8 kpl)
- Suolaa
Lisäksi voit lisätä reseptiin sipulia, juustoa (esim. vuohenjuustoa), kinkkua, herkkusieniä yms. Mielikuvitus on rajana!
![]() |
Vaihe 1 |
Vaihe 1: Pese ja kuori perunat. Silppua tai käytä raastimen viipalointiosaa perunan silppuamiseen. Hienonna myös muut mahdolliset raaka-aineet. Mikäli pilkot perunan veitsellä, muista tehdä mahdollisimman ohuita paloja, jotta peruna paistuu hyvin. Lopuksi kannattaa vielä painella talouspaperilla perunoita, jotta ylimääräisen nesteen saa kuivattua pois.
Vaihe 1 |
Itse olen nykyään käyttänyt raastimen viipalointiosaa perunan pilkkomiseen, koska sillä saa riittävän ohuita paloja ja pilkkominen käy nopeammin. Mielestäni makukin on parempi, koska ohuet perunat imevät kananmunaa ja öljyä paremmin itseensä, jolloin lopputulos on mehukas.
![]() |
Vaihe 2 |
Vaihe 2: Lisää riittävästi öljyä pannulle ja kuumenna öljy kuumaksi.
Tässä käytin wokkipannua perunan ja herkkusienien paistamiseen, koska varsinkin herkkusienet ennen paistoa vievät niin paljon tilaa, että eivät olisi ehkä mahtuneet normaalille pannulle. Vain perunaa tai muita raakakäyettäessa yleensä pärjää yhdellä pannulla
![]() |
Vaihe 3 |
Vaihe 3: Lisää raaka-aineet pannulle. Juustoa käytettäessä, kannattaa se lisätä vasta kananmunaseokseen sekoittaessa. Kun perunat ja mahdolliset muut raaka-aineet ovat paistuneet, lisää suolaa maun mukaan. Suolan maku hälvenee, kun lisää kananmunan, joten sitä kannattaa laittaa riittävästi. Anna hetken jäähtyä.
Vaihe 4: Riko kananmunat kulhoon. Itse yleensä aloitan kuudesta, koska se on ehdoton minimimäärä. Useimmiten tarvitaan 1 tai 2 kappaletta lisää, mutta sen näkee vasta kun perunat on lisätty. Vatkaa kananmunat rikki. Lisää perunat ja sekoita. Anna kananmuna imeytyä hetki perunoihin. Tässä vaiheessa huomaa myös, jos kananmunaa on liian vähän. Seoksen pitäisi muistuttaa rakenteeltaan puuroa, eli sen on oltava riittävän paksua.
![]() |
Vaihe 4 |
Vaihe 5: Lisää öljyä tilkka pannulle ja kuumenna pannu. Lisää hetken imeytynyt seos pannulle. Sekoita välillä seosta niin, että se kypsenee kauttaaltaan. Lopeta sekoittaminen kuitenkin ennen kuin kananmuna on täysin kypsynyt ja taputtele seos päältä tasaiseksi. Laita hella pienemmälle, ja anna paistua hetki, kunnes kananmuna on täysin hyytynyt.
![]() |
Vaihe 5 |
Vaihe 6: Ota suuri lautanen ja kumoa se paistinpannun päälle. Laita toinen käsi lautasen päälle ja käännä munakas pannulta lautaselle. Laita pannu takaisin levylle keskilämmölle ja lisää öljyä. Ota lautanen käteen ja liikuta tortilla lautaselta hiljalleen paistinpannulle käyttäen apuna lastaa. Painele reunoja alas, jotta munakas säilyttää muotonsa. Paista muutama minuutti, kunnes munakas on kypsä.
![]() |
Vaihe 6 |
Vaihe 7: Ota suuri lautanen jälleen käteen ja käännä munakas lautaselle. Mainiota vihreän salaatin kanssa tai sellaisenaan. Jos et malta, nauti heti. Parhaimmillaan espanjalainen tortilla on kuitenkin omasta mielestäni hieman jäähtyneenä. Nam!
![]() |
Ihanaa, pitääkin kokeilla joskus jos onnistuisin :)
VastaaPoista