Olen pitkään haaveillut ragùn tekemisestä, ja niinpä näin helmikuisena sunnuntaina päätin ryhtyä toimeen. Reseptistä on varmaan vähintäänkin yhtä monta versiota kuin on tekijääkin. Niinpä tämä on minun kokeiluni tästä klassikosta. Jätin mm. perinteiseen reseptiin usein kuuluvan sellerin pois, koska itse en pidä siitä. Toiset lisäävät myös pancettaa. Mutta toki halutessaan kukin voi näitä lisätä. Itse lisäsin reseptiin yhden chilin tuomaan vähän tulisuutta tähän klassikkoon. Tässä reseptissä on se hyvä puoli, että aktiivista kokkailua ei tarvita kuin vajaa puoli tuntia. Lopun ajan kastike saa hautua itsekseen. Pidemmittä puheitta tässä resepti:
Ainesosat:
500 g naudan paistijauhelihaa
nokare voita ja saman verran oliiviöljyä paistamiseen
3 porkkanaa
1 keltainen sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
n. 1 1/2 dl täysmaitoa
1 dl punaviiniä (täyteläistä)
140 g tomaattipyrettä
2 x 400 g luumutomaatteja (säilyke)
1 lihaliemifondi (esim. fond du chef/Knorr)
(vettä)
1 laakerinlehti
1/2 tl muskottipähkinää jauhettuna
1 tl sokeria
suolaa
pippuria
Pastaa esim. Pappardelle
Pecorinoa tai Parmesania tarjoiluun.
Valmistaminen:
Itse paistoin paistinpannussa vihannekset ja jauhelihan ja siirsin nämä sitten paistamisen jälkeen kannelliseen kasariin. Toiset hauduttavat uunissa, minä haudutin liedellä todella matalalla lämmöllä n. 4 h.
1. Silppua porkkanat, sipuli, valkosipuli ja chili pieniksi kuutioiksi.
2. Kuumenna öljy ja voi pannussa. Lisää silputut vihannekset ja kuullota matalalla lämmöllä n. 10 minuuttia.
3. Paista jauheliha osissa. Itse paistoin eri pannussa kuin vihannekset ja lisäsin pannulle, kun vihannekset olivat kuulottuneet riittävästi.
4. Lisää maito ja anna hautua, kunnes maito on imeytynyt (n. 30 minuuttia). Mausta suollalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.
5. Lisää tomaattipyree, tomaattimurska, punaviini ja lihaliemifondi sekä laakerinlehti ja sokeri (antaa makeutta tomaateille).
6. Anna hautua pienellä lämmöllä n. 4 h. Vettä voi lisätä välillä, jos näyttää siltä, että kastike paksuuntuu liikaa. Kastikkeen kuuluu kuitenkin olla melko paksua.
7. Keitä Pasta ohjeen mukaan, kun ragù alkaa olla valmista
8. Sekoita pasta ja kastike sekä raasta päälle Pecorinoa tai Parmesanjuustoa.
Vinkki! Itse en sotkenut kaikkea kastiketta pastan sekaan, koska tästä ohjeesta riittää reippaasti varsinkin kahdelle. Eli sekoitan sen verran kuin menee kerralla. Lopun kastikkeen voi laittaa jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää, jolloin voi keittää uuden pastan kastikkeelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti